Prolan Zrt. >

Hírek

Az összes hír

Tesztbajnokunk: Lantos Péter

Az első magyarországi Országos Szoftvertesztelő Verseny 2011-2012 során került megrendezésre. Az on-line 10-próbát teljesítők rangsorában Lantos Péter Fejlesztési Osztályvezető a 4. helyezést érte el, így előkelő helyről indult a helyszíni döntőben. Arról faggattam Pétert, hogy milyen érzéssel állt fel a dobogó legfelső fokára.

Gondoltad, mikor elindultál, hogy megnyered a versenyt?
A versenyt játéknak fogtam fel. Mikor részt vettem az ősz folyamán az ISTQB Technical Test Analyst képzésen, már érzékeltem, hogy az elméleti szakemberek előtt járunk a sokrétű tapasztalatunkkal. Kíváncsi voltam a feladatokra és a versenytársakra.

Milyen jellegű feladatok voltak?
Mind az on-line fordulók, mind a helyszíni döntő egy követelmény, ill. specifikáció-verifikációval kezdődött – az ISTQB terminológiájában ez is tesztelési tevékenység. A fordulók során mind kód-elemzési, mind adattesztek, teljesítménytesztek, biztonsági tesztek, mind szabvány alapú teszt riport-készítési feladatokra sor került. A helyszíni döntő során 3 óra állt rendelkezésre a specifikáció-ellenőrzésre, adott jellegű teszt esetek tervezésére, specifikáció szerinti alkalmazástesztre, ill. GUI tesztre. Igazán szűk volt az idő, ezért nem sikerült teljes körűen elvégeznem mindezt, s ezért nem is tápláltam különösebb reményt arra, hogy helyezett lehetek.

Kikkel mérkőztél meg?
Az on-line fordulók alatt nicknam-mel lehetett kapcsolatot tartani, majd a helyszíni döntőben is álnevet kaptunk, így nem sokat tudunk egymásról. Már várom, hogy megjelenjen a helyezettek listája, hogy legalább az kiderüljön, hogy melyik cégek képviseltették magukat a versenyen. Az látszott, hogy mind hivatásos tesztelők, mind fejlesztők voltak közöttünk.

Hogy hirdették ki az eredményt?
Az eredményhirdetésre a döntősök meghívhatták a cég egy képviselőjét, így Hergovics Bea is ott ült mellettem. Csak annyi sejtésem volt, hogy nem a mezőny végén leszek, s ez gyorsan ki is derült, mivel az első 20 helyezettet a végéről kezdték sorolni. Amikor a harmadik helyeztthez értek, odafordultam Beához, hogy talán engem kifelejtettek. De nem így lett, s most nagyon örülök, hogy megnyertem a versenyt.

Mint Fejlesztési osztályvezető, milyen terveid vannak a teszteléssel?
Azt tapasztaltam minden iparágban, hogy a cégek csak a végtesztekre költenek. A vasútbiztonság miatt nekünk sokkal szigorúbb előírásokat kell betartani a tesztelésre, így a legtöbb általam ismert cég előtt járunk mind tesztelési tudásban, mind tapasztalatban. Erre alapozva hosszú távon joggal tervezhetjük egy majdani tesztelői szolgáltatási vonal kialakítását.

Addig is, míg erre sor kerül, reményeink szerint a már most elinduló belső Tesztelési fórum valódi tudáscentrummá alakulhat, melyben a részvevő tesztelőink további lendületet kaphatnak a szakma fejlesztéséhez. Reméljük, Péter győzelme is hozzájárul a tesztelés mind nagyobb elismeréséhez.

Péter, gratulálunk ehhez a szép győzelemhez!

Tesztbajnokság
Eredmények
Computerworld cikk
Masterfield cikk