Energetika >

Projektek

(2008-2012) Plovdiv

A projekt hivatalos neve Plovdiv-Svilengrad Vasútvillamosítás és a 4-es, 9-es Folyosó Korszerűsítése (Plovdiv-Svilengrad Railway Electrification and Upgrading of Corridors IV and IX).

A projekt célja a bolgár NRIC (Nemzeti Vasúti Infrastruktúra Fejlesztő Vállalat) Plovdiv és Svilengrad közötti vasútvonalának fejlesztése és villamosítása. A projekt során épített vonal felsővezetéki energiaellátása 25kV AC, 50Hz, engedélyezett maximális sebessége hagyományos vasúti járművek esetén 160 km/h, billenő kocsiszekrényes vasúti járművek esetén 200 km/h.

A meglévő vonal nyíltpályás, egyvágányú, nem villamosított, teljes hossza 162 km Plovdiv és Svilengrad között, egészen a török-görög határig. A személy és teherforgalmat a meglévő 24 állomás és megállóhely szolgálja ki. A villamosítási fejlesztés kezdőpontja a már villamosított szófiai vonal vége Krumovo állomástól keletre, így a fejlesztendő szakasz hossza körülbelül 150 km.

A projekt “Rendszerek tender” keretében a teljes vonalra kiterjedő Biztosító berendezések, Telekommunikáció és SCADA rendszer megvalósítását tartalmazza. A munkák része a megfelelő kapcsolatok kialakítása a bolgár, török és görög Biztosító berendezések, Telekommunikáció és SCADA rendszerek felé.

A Prolan alvállalkozóként a felsővezetéki energiaellátó rendszer felügyeleti központját (SCADA) szállítja a teljes vonalra. A munkálatok része többek között a SCADA központ és RTU rendszer tervezése, dokumentálása, gyártása, szállítása, telepítése, üzembe helyezése és tesztelése, valamint a rendszer oktatása és támogatása a garanciális időszak alatt.

A SCADA rendszernek tartalmaznia kell a következő funkciókat:

  • A felsővezetéki rendszer minden pontján (25 kV-os alállomások, fázishatárok, állomást megkerülő távvezeték és egyéb stratégiai helyszíneken) a rendszer állapotának és eseményeinek valós idejű monitorozása és nyomonkövetése a plovdivi diszpécser központból (Power Supply Dispatcher Centre);
  • A diszpécserek azonnali riasztása veszélyes vagy hibás működési feltételek esetén;
  • A biztonságos és hatékony működtetést biztosító beavatkozások és hibajavító lépések támogatása;
  • A rendszer folyamatos működése során a rendszer állapotának mérése, adatok gyűjtése, elemzése és tárolása;
  • A rendszer tervezése és kivitelezése során a szükséges redundancia biztosítása a magas rendelkezésre állású működés érdekében.